Otomobil sektörü gelişen teknolojinin en büyük örneklerinden birini oluşturmaktadır. Eski modellere bakıldığında araçların yapısının günümüze kadar büyük bir evrim geçirdiği gözlemlenmektedir. Her geçen sene markalar araç içlerinde farklı teknoloji ve donanımları bir arada kullanmayı başarmıştır.
ABS sensörü de bu donanımlar içerisinde her aracın doğru çalışmasını sağlayan hem de sürücü için güvenli bir sürüş imkânı sağlayan bir donanımdır. Bu yazımızda sizler için ABS sensörü nedir ve ABS sensörü detayları hakkında bilgilendirme yapacağız. Yazımızda ABS sensörü için gerekli tüm bilgileri detaylı bir şekilde bulabilirsiniz.
ABS Sensörü Nedir?
ABS sensörünün tarihsel sistemine bakıldığında oldukça eski olduğu görülmektedir. İlk olarak 1936 yılında geliştirilmiş olan ABS sensörü, araçlar için etkili bir fren sistemi için üretilmiştir. Genel olarak bakıldığında, ABS sistemi araçların fren yeteneğini artırmak için kullanılmakta olup sürücüye yol hâkimiyeti kazandırmaktadır.
Bu sayede araçlar yol halinde iken olası bir durumla karşılaşılması halinde ani fren yapılması halinde araç savrulmayacak ve kontrollü bir şekilde frenleme yapabilme imkânınız olacaktır. ABS sensörü ölçme ve temizleme işlemleri ile aracınızın bu sisteminin her zaman etkili bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
ABS sistemini anlamak için nasıl çalıştığına dair bir bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Özellikle ABS sensörü ölçme işleminin neden gerekli olduğunu, çalışma mekanizmasını bilerek daha iyi bir şekilde çözebilirsiniz.
Nasıl Çalışır?
ABS sensörü çalışma mekanizmasına bakıldığında iki farklı tipten oluştuğu gözlemlenmektedir.
Aktif Tip
Aktif tip kullanılan bir ABS sensöründe dış enerji kaynakları gerekmektedir. Bu enerji kaynakları Hall tipi sensör ve Magneto dirençli sensörlerdir. Hall tipi sensör kullanımında ABS sensörü manyetik alanlarda gereken ayarlamalara bir tepki oluşturarak, motor kontrol ünitesine dalga sinyali ile voltaj farkını iletmektedir. Temassız tespitin kullanılmasında dönmesine gerek duyulmamaktadır. Bu sensör düşük hızlarda dahi güvenilir bir sistem oluşturur. Magneto dirençli sensör kullanımında, ABS sensörü için en gelişmiş olan yapıya sahiptir.
Pasif Tip
Pasif tip sistemlerde dişli çark gereksinimi bulunmaktadır. Daha hassas bir yapısı olması nedeniyle kullanımda etkili bir sistem üzerinden çalışmaktadır. ABS sensörü arızası bu hassaslığa bağlı olarak da zaman içerisinde oluşabilmektedir. Tekerlekler belirli bir hıza ulaştığı anda çalışmaya başlar. Ters yönde çalışma durumları olmaması nedeniyle hareket yönünü belirleme gibi bir işlem yapamazlar. Dişli çark sistemi tekerlek göbeğinde yer alır. Bu sayede tekerlek döndükçe, manyetik alanı değiştirerek bobinde ölçülebilen bir alternatif voltaj sinyali oluşturur.
ABS Sensörü Parçaları
Her sensör özelinde belirli parçalar bulunmaktadır. Bu parçalar çalışma prensibini yöneten parçalardan olmaktadır. ABS sensörü temizleme ve ölçümü için de bu noktada parçalara dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu parçalar;